2 Ocak 2013 Çarşamba

Harvey Milk


MİLK
Eğer ki kafama bir kurşun sıkılırsa, bırakın ki bu kurşun kapılar ardında saklanan eşcinsellerin kapılarını kırıp geçsin. 
(Harvey Milk)

Harvey Milk,1977 yılında cinsel kimliğini açıklayarak,California eyaleti belediye meclisine seçilmiş ilk  eşcinseldir

1970'lerin başında San Francisco'nun Castro  bölgesine taşındı ve sevgilisiyle birlikte CastroCamera adlı bir kamera dükkanı açtı.Bu yıllarda Castro, eşcinsel erkeklerin bölgesi haline gelmişti;çünkü muhafazakar kesimler tarafından hiçbir yerde kabul görmüyorlardı .Harvey, sadece eşcinseller değil travestiler  engelliler,yaşlılar kısaca, toplum tarafından dışlanan  insanların haklarını savunmak ve onlara umut verebilmek adına 1972 yılında seçimlere adaylığını koyarak yarattığı mucizeye ilk adımını da böylece atmış oldu.Bölgenin  ayrıcalığını büyük ölçüde yararlanmasına rağmen üç kez başarısız olduysa da gösteri tarzındaki mitingler neticesinde oylarında artış oldu ve 1977 yılında şehir denetçisi olarak seçildi.Ve böylece eşcinseller artık açık bir hedef haline gelmiş oldu.


Gus Van Sant'ın yönettiği 2008 yapımı Milk,Harvey Milk'in 40 ile 48 yaşları arasında cinsel eğilimlerinden dolayı dışlanan insanlar için,sığ zihniyetlere açtığı savaş anlatılır.Filmde usta oyuncu Sean Penn'e James Franco eşlik ediyor.Gay bir karakteri başarıyla canlandıran oyuncu,her rolü oynayabileceğini bu filmle göstermiş oldu ve bu filmden sonra birçok başarılı filmde yer aldı.



Ve...Sean Penn!Onun hakkında hiçbir şey diyemem.Filmi izledikten sonra kelimeler benim için anlamını yitirdi.Sadece sustum.Çünkü O'nu ,kısıtlı sözcükler kullanarak ,kelimeler arasına sıkıştırarak ve ''böylece'' tarif etmeye çalışmak imkansız.İzleyin kendiniz görün!

Birçok ödüle aday gösterilen filmde iki eşcinselin,cinsel hayatlarının canlandırıldığı sahneler de oldukça cesurca! Daha çok kadın erkek ilişkileri üzerine kurulu hayatları olan insanlar tarafından ilk başta garipsense bile,başka başka hayatlara saygı duyup yüzümüzü buruşturmadan,gözlerimizi kapatmadan Özgürlük'le yüzleşmeliyiz.

''Kırk yaşındayım  ve gurur duyacağım hiçbir iş yapmadım.''


Harvey Milk, farklı renkleri ötekileştirmeye çalışan topluma karşı boğun eğmemiş,varolan her insanın,her ne olursa olsun bir diğerinden farklı olmadığını anlatmaya çalışmıştır.Eşcinselliğin bir seçim yada hastalık olmadığını beş sene boyunca yılmadan,doğru bildiği yoldan ayrılmadan ve kimsenin kişisel haklarına saldırıda bulunmadan insanları bilinçlendirmeye çalışmıştır.

''İsmim Harvey Milk ve sizi örgütlemek istiyorum.''

Harvey Milk,hor görülen,aşağılanan,itilip kakılan,hayattan hiçbir beklentisi kalmamış bu insanlara sadece ihtiyacı olanı verdi.Onlara umut verdi.Onları birleştirdi ve birbirlerine kenetledi.Çünkü O, hakları olanı ancak bu şekilde alabileceklerini biliyordu.Öldükten sonra bile hareketin devam etmesi gerektiğini biliyordu.
Harvey Milk,kısa süreli mücadelesi sonucu 1978 yılında bir suikast sonucu öldürüldü.Ölümünün ardından   30.000 kişi,ellerinde ışık,yüreklerinde umut Castro'dan belediye binasına yürüdü.


Harvey Milk'in hayatını anlatan ''Milk''i mutlaka izlemeniz gereken filmler listenize ekleyin.Özgürlükler adına verilen mücadele için,böylesine cesurca çekilmiş bir film ve cesurca oynamış oyuncuları için...Artık birbirimizi anlamanın ve başka yaşantılara saygı duymanın önemini kavramak gerekli.Doğada bile birçok renk varken hepimiz neden sadece beyaz olmaya  ya da ,sadece siyah olmaya çabalıyoruz.Oysa renk cümbüşlüğüne ev sahipliği yapan Karnavallarda bile,gerçekten hiç kimse eğlenmiyor mu?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder